Tegn på at dit tag skal renoveres

Tagplader

Før eller siden skal de fleste tag renoveres. Det kan dog være svært at vurdere, hvornår det er tid til at renovere taget. Her får du et par tegn på, hvornår dit tag trænger til en renovering.

Et tag er vigtigt, når du skal sikre dig, at dit hus er varmt, hyggeligt og fri for utætheder. Det er langt fra de fleste, der husker at renovere taget. Nogle vil opdage hurtigt, at taget har brug for en renovering, og med det samme hopper de i sit arbejdstøj. Andre vil overhovedet ikke lægge mærke til og derefter ender med store vandskaber i loftet. Når taget skal renoveres handler det ikke kun om tagplader. Det handler også om, hvad der ligger bad de mange tagplader.

Det første og mest oplagte tegn på, at dit tag trænger til nye tagplader, er at taget er gammelt. Er det nu 25 år siden det sidst blev skiftet, så er der nok noget galt. Det er ret sjældent at et tag holder så godt som før i så mange år. Allerede når du overvejer alderen, så bør du vide, at et 25 år gammelt tag, nok ikke holder så godt, som før. De har nu stået og kæmpet imod regn og sne i 25 sæsoner. Det er nok tid til, at det bliver erstattet. Når du ser at dine naboer begynder at skifte deres tage, så betyder det også, at du bør. Medmindre du har købt huset nyligt renoveret.

Et andet tegn er at dine tagspåner begynder at krølle. Dette betyder, at når dine tagspåners ender begynder at vende opad. Desuden kan de også ske, hvis enderne forbliver lige, og midten begynder at komme op.

Endnu et tydeligt tegn, er når der på mystiskvis er forsvundet nogle tagspåner. Du kan begynde at erstatte de enkelte tagspåner, men hvad du skal huske er, at tagspånerne nok har skiftet farve gennem tiden. Og før eller siden, så vil du ende med et multifarvet tag. Derfor er det oftest bedst at renovere hele taget i stedet for de enkelte tagplader og tagspåner.

Er tagspånerne også ødelagte og revne, så er de endnu et tegn. Revne tagspåner forekommer ofte efter vindskade.

Når du begynder at finde korn i tagrenden, så bør du også erstatte dit træ. Er de der i kort tid, så behøver du ikke tænke på det. Men er det nu ti til femten år siden, så bør du nok overveje at renovere taget. Kan du også se sollys fra loftet gennem dit tag, så er det endnu et tegn på, at du bør renovere taget. Tagplader bør ikke kunne ses igennem.

Oplever du en eller flere af disse tegn, så bør du tjekke dit tag igennem en gang til. Du kan eventuelt få en professionel til at gøre arbejdet, eller så kan du hoppe i dit arbejdstøj og gøre det selv. Bare taget bliver taget godt imod, så virker begge ting.