Sådan sparer du penge på energi- og miljøvenlige hvidevarer i husholdningen

Køkken

Der er flere og flere forbrugere, der går op i miljø og bæredygtighed. Ikke bare i dagligvarer i form af økologi, men især også inden for hårde hvidevarer. For der er nemlig stor forskel på en gammel ovn og en energivenlig ovn – både i elregningen og i ”det grønne regnskab”.

Men hvad er bedst? Hvordan sparer du flest penge i husholdningen, når det kommer til de større maskiner i køkkenet og vaskerummet? Der er nemlig penge at spare ved at udskifte de gamle maskiner med nyere modeller. Men hvad skal du gå efter? Produkter med en lav købspris eller produkter, der har en bedre langsigtet økonomi såsom energivenlige maskiner med energimærkning A+++?

Energimærkning – sådan fungerer det

Energimærkning er en hjælpende hånd til forbrugerne, når de står og skal vælge mellem nye modeller inden for husholdningsmaskiner. Det er en simpel måde, som gør den enkelte forbruger i stand til at tage stilling til, om en maskine kan spare dig penge på el- og vandforbruget.

Energimærkning går fra A+++ til G. Det fungerer sådan, at maskiner mærket med bogstavet G har det højeste forbrug, mens maskiner med mærket A+++ har det laveste forbrug. Du vil altid spare flere penge og mere energi og vand, når du vælger produkter, der er udstyret med energimærket A+++. Men disse produkter har også typisk en højere anskaffelsespris.

Lige nu og her-priser vs. totaløkonomi

Der viser sig at være en klar fordel at tænke i totaløkonomi – at medregne de totale udgifter på lang sigt, der er forbundet med et køb. Og det er også det langsigtede perspektiv, der viser sig at have den bedste og mest skånsomme effekt på miljøet.

Og hvad er de totale udgifter så? Det er eksempelvis priserne på vandforbruget og energiforbruget, som er forbundet med din nye maskine. Det er vigtigt at tænke disse udgifter direkte ind i købsprisen. Men hvilke andre udgifter er der? Der er også udgifter til service, reparation og hvidevare reservedele.

Kvalitet og holdbarhed hænger også sammen med økonomi

For at kunne gøre sig overvejelser om udgifter vedrørende reparation, service og reservedele til hvidevarer, der skal skiftes ud, er det en god idé at tjekke kvaliteten på produktet, du overvejer at købe – du kan for eksempel tjekke, om der er blevet lavet uafhængige forbrugertests. Det vil sige, at det ikke kun er leverandøren selv, der siger god for produktet, men at også Forbrugerrådet eller andre institutioner eller anmeldelser fra private forbrugere siger god for produktet.

Ét råd, der er vigtigt at huske er, at det billigste ikke er altid det bedste – men at det bedste er det billigste på sigt.

En maskine efter dine behov – og miljøets

Der er stor forskel på alle de forskellige husholdninger i Danmark. Der er alt fra store børnefamilier til single-hjem, og alle steder er der brug for husholdningsmaskiner – men bare ikke de samme. Køleskabet, fryseren, vaskemaskinen kan hurtigt blive for store eller have få stor kapacitet, hvis der kun er én person i husholdningen, der bruger dem. Og et køleskab, der er halvtomt, har et unødvendigt højere forbrug, når et mindre køleskab sagtens kunne gøre det. Derfor

Sidst men ikke mindst handler det naturligvis også om, hvilke produkter du bruger sammen med maskinerne, for eksempel vaskemiddel. Der er flere og flere miljøvenlige – og også astma- og allergivenlige – produkter på markedet. Hold for eksempel øje med Svanemærket eller Blomsten – på vaskemiddelprodukter, men også på de hårde hvidevarer. Mange maskiner har Eco-programmer, og her er der klare penge at spare – og et miljøhensyn at tage.