Had er en Naturlig Følelse og Den Skal Slippes Ud

Vi lever i et samfund hvor tolerance er en værdi, vi vokser op med, og som vi igennem hele livet får at vide er vigtig. Det er jeg også ganske enig i, og jeg tror det er godt, at vi sådan får det ind med modermælken. Men som med alle andre værdier, så kan man godt gå hen og misforstå hvad det vil sige, at være ”tolerant”. Det er nemlig ikke alle former for tolerance, der er lige sunde eller gode.

En af de bivirkninger jeg har set i samfundet ved, at vi alle forsøger at være så tolerante, er at folk lægger låg på deres følelser. Folk har fået en eller anden idé om, at der er nogle følelser, som det ikke er okay at have. Ting vi ikke bør føle, og derfor skjuler vi det så godt vi kan, når følelsen nu alligevel rammer. Vi skammer os over at have haft den følelse, og lover os selv at gøre et endnu bedre stykke arbejde med at skjule det fremover.

Men det er ikke en sund udvikling, og den giver slet ikke mening. Vi er hele mennesker, og det betyder at vi er født med hele det menneskelige følelsesregister. Der er ikke nogen af de følelser, som vi ikke bør føle. Alle følelserne er naturlige og har deres eget formål: hvis vi var dem foruden, ville vi ikke være mennesker. Det betyder selvfølgeligt også, at der ikke kommer noget godt ud af at undertrykke dem. De såkaldte ”negative” følelser som had eller jalousi har en plads i livet, og de lader sig ikke bare sådan ignorere. Jo mere du undertrykker dem og forsøger at skjule dem, jo mere vil de bygge sig op i din psyke, ind til dit forsvar til sidst brister, og det går helt galt.

Det er langt bedre at acceptere sine følelser, og lufte ud af dem under kontrollerede forhold en gang imellem. Eksplosionen vil nemlig komme på et tidspunkt, hvis du bare bliver ved med at holde på det, og den vil ikke ske på et strategisk godt tidspunkt. Det vil altid være når du har allermest brug for at forholde dig i ro, at tingene vil bryde sammen.

Er du glad for at klæde dig i skjorter, men har en ”Casual Friday” regel på arbejdspladsen, der dikterer at du skal have t-shirt på den dag? Jamen så er det okay at føle det du føler, og endda lade andre vide, hvordan du har det med det! Ved at udtrykke dine følelser på ærlig vis, vil du kunne kommunikere din sandhed på en rolig og kontrolleret måde. Måske vil det betyde, at du kan få lov at undgå reglen, eller I kan nå frem til et kompromis. Men selv hvis det ikke er gjort, så ved de andre nu, hvordan du har det med reglen. Du behøver ikke skjule din frustration om fredagen, eller havde dårlig samvittighed over den: for du har accepteret den og stået ved den. Det er langt bedre, end pludseligt at rive t-shirt’en i stykker på en Fredag, hvor presset bliver alt for højt, og du bare ikke kan holde det ud længere.