Er der ligestilling i shopping?

Du kan ikke have undgået at lægge mærke til al den snak, der er inden for politik og tilsyneladende alt andet om, at vi skal have mere ligestilling. Måske har du endda selv dannet dig en holdning og aktivt deltaget i nogle af debatterne, men har du nogensinde tænkt over om der er ligestilling i shopping? Det handler først og fremmest om, at nogle mener, mænd bliver behandlet bedre af butikker og sælgere end kvinder, når de shopper. Der er dog også spørgsmål på andre punkter, da både hudfarve, etnicitet og alder kan spille ind, når man shopper. Det er altså en bred debat, der involverer mere eller mindre alle de forskellige grupper, som har det med at blive overset eller behandlet på en dårligere måde end en anden gruppe.

Det er nemt at argumentere for, at vi mangler ligestilling på kønsområdet inden for shopping. Tøj til kvinder er ofte langt dyrere end tøj til mænd, selv når materialerne er de samme og de er fremstillet på mere eller mindre samme måde. Hvis du ser på det billigste af det billigste tøj, så er forskellen måske forsvundet, men det er altså kun tilfældet, hvis der er nok konkurrence og ikke alt for stor informationsasymmetri. Det er formentlig ikke et ord, du kender til, men i det her tilfælde betyder det mere eller mindre bare, at køberne ikke kender godt nok til markedet og derfor træffer mindre optimale beslutninger, end de ellers ville.

Hvis du sammenligner priserne på nogle specifikke produkter, så ser du hurtigt, at både den gennemsnitlige pris og medianprisen er højere for den variant, der er lavet til kvinder. Damevinterjakke er dyrere end dem til mænd, selv når de er lavet af de samme materialer og i øvrigt er mindre. Problemet har det kun med at blive større, jo dyrere varen man se på er.

Vi skal dog ikke kun se på ligestilling mellem kønnene eller mangel på samme, men derimod også nogle af de andre måder, man kan have ligestilling. En af de helt store, eller helt små, minoriteter er dværge, som jo har nogle lidt alternative krav til deres tøj. De kunne selvfølgelig bare benytte meget af det tøj, der er produceret til børn, men hvis de vil se godt ud til jobsamtalen er det ikke ligefrem optimalt. De fleste af normal højde kan købe et jakkesæt fra for eksempel Hugo Boss, hvis de gerne vil have et, der ikke er alt for dyrt men samtidig sidder rigtigt. For dværge er det dog ikke en mulighed, da varianterne til børn enten ser underlige ud eller ikke sidder rigtigt, så hvis man som dværg vil have et jakkesæt, der sidder helt rigtigt og ser godt ud, så bliver man altså nødt til at få det skræddersyet – og det er jo ikke helt billigt.